Vic mudrosti

Profesor filozofije stoji ispred svog razreda i ispred sebe ima nekoliko predmeta. Kada je cas poceo, bez reci uzima u ruke veliku praznu teglu od krastavaca i pocinje je puniti kamenjem precnika oko 5 cm. Onda je upitao studente:
- "Da li je tegla puna?"
Oni su se slozili da jeste. Profesor onda uzima kutiju sa sljunkom i nasipa ga u teglu. Teglu je malo protresao i naravno, sljunak je, kotrljajuci se, popunio prostor izmedju kamenja. Onda je ponovo upitao studente da li je tegla puna. Slozili su se da jeste, uz smeh. Profesor sada uzima kutiju sa pijeskom i nasipa ga u teglu. Naravno, pesak je popunio sve ostale supljine.
- "A sada", kaze profesor, "hocu da zamislite da je ovo vas zivot!"
- "Kamenje predstavlja vazne stvari - vasu porodicu, vaseg partnera, vase zdravlje, vasu decu - sve ono sto bi vas zivot cinilo punim i onda kada bi sve druge stvari nestale. Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto. Pesak je sve drugo. Sitnice. Ako u teglu prvo stavite pesak, za kamenje i sljunak nece ostati mesta. Isto vazi u zivotu. Ako svo vreme trosite na nevazne stvari, necete imati prostora za ono sto vam je vazno. Obratite paznju na one stvari koje su kljucne za vasu srecu. Igrajte se sa decom. Nadjite vremena da odete kod doktora na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na ples... Uvek ce biti vremena za posao, da se kuca ocisti, pozovu prijatelji na veceru... Pobrinite se prvo za kamenje, za ono sto je zaista vazno. Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak!"
A onda, jedan student uze teglu za koju su se i profesor i svi studenti slozili da je puna i natoci konzervu piva u nju. Naravno, pivo je popunilo sve preostale supljine u tegli. Sada je ona zaista bila puna.
Pouka ove price je:
- Koliko god da vam je zivot ispunjen, uvek ima prostora za pivo.